Monday, 2 January 2012

arthropoda

ASSALAMUALAIKUM....

rinie aku study pasal serangga, jadi aku nak cite skit pasal serangge, serangge atau dalam phylum  Arthropoda, kelas Insecta, secara umum nye ade beberapa ciri yang perlu ade baru bole dikatogerikan sebagai serangga, bukan suka hati je ok....

ciri - ciri serangge:

  • badan bersegmen, ade 3 ( kepala, thorax dengan abdomen)
  • bersayap (salu nye samada 1 atau 2 pasang sayap, terletap pada bahagian thorax)
  • 3 pasang kaki (yang nie wajib, terkurang atau terlebih tidak dikira sebagai serangga, labah2 bukan ye sebab die ade 4 pasang kaki)
  • ade antena
macam yang aku sebut tadi serangge ade 3 segmen ( kepala, thorax dengan abdomen), mule - mule kite cite pasal...

  1. kepala, ade antena, mata dengan mulut, ade banyak jenis mulut serangga bergantung pada cara die makan , cth: menghisap (nyamok), mengigit (kumbang), macam vakum, aku tatau nak cakap cane (lalat, mulut die kan cam vakum, heeee.....)
  2. thorax, ade 3 bahagian, semua kaki dan sayap terletak disinie, prothorax ( 1 pasang kaki), mesothorax (1 pasang kaki dan 1 pasang sayap), metathorax (1 pasang kaki dan 1 pasang sayap)
  3. abdomen, terletak sistem pernafasan dan organ pembiakan serta perkumuhan 

harap dengan penerangan aku serba sedikit  korang paham maksud serangga secara umumnye, sebenarnye dengan kongsi dengan korang aku pon makin paham jugak, ary kames nie paper, T_T, harap aku dapat jawab dengan baek.....

1 comment: