Tuesday, 10 January 2012

terime kasih Kak Ina Kl

ASSALAMUALAIKUM......

aku sebenarnye tak abes final lagi nie, malam nie ade paper, tapi aku buat entry nie khas nak ucapkan TERIMA KASIH pada Kak Ina KL, sebab aku terpilih jadi top 5 dalam GA Kak Ina ritue, tak sangke menang, aku doakan Kak Ina sekeluarga bahagia dan sehat selalu...

owh yea, terima kasih jugak sebab Kak Ina sangat pantas bagi hadiah, sebab hadiah nye berupa wang tunai, aku anta detail sume kol 7 malam, n 2jam kemudian Kak Ina msg bagitau die da transfer kat akaun aku, peeerrgh, PANTAS.....



( GA Kak Ina yang aku joint)


bukti yang blog aku terpilih, terkejut doeee....

Monday, 2 January 2012

arthropoda

ASSALAMUALAIKUM....

rinie aku study pasal serangga, jadi aku nak cite skit pasal serangge, serangge atau dalam phylum  Arthropoda, kelas Insecta, secara umum nye ade beberapa ciri yang perlu ade baru bole dikatogerikan sebagai serangga, bukan suka hati je ok....

ciri - ciri serangge:

  • badan bersegmen, ade 3 ( kepala, thorax dengan abdomen)
  • bersayap (salu nye samada 1 atau 2 pasang sayap, terletap pada bahagian thorax)
  • 3 pasang kaki (yang nie wajib, terkurang atau terlebih tidak dikira sebagai serangga, labah2 bukan ye sebab die ade 4 pasang kaki)
  • ade antena
macam yang aku sebut tadi serangge ade 3 segmen ( kepala, thorax dengan abdomen), mule - mule kite cite pasal...

  1. kepala, ade antena, mata dengan mulut, ade banyak jenis mulut serangga bergantung pada cara die makan , cth: menghisap (nyamok), mengigit (kumbang), macam vakum, aku tatau nak cakap cane (lalat, mulut die kan cam vakum, heeee.....)
  2. thorax, ade 3 bahagian, semua kaki dan sayap terletak disinie, prothorax ( 1 pasang kaki), mesothorax (1 pasang kaki dan 1 pasang sayap), metathorax (1 pasang kaki dan 1 pasang sayap)
  3. abdomen, terletak sistem pernafasan dan organ pembiakan serta perkumuhan 

harap dengan penerangan aku serba sedikit  korang paham maksud serangga secara umumnye, sebenarnye dengan kongsi dengan korang aku pon makin paham jugak, ary kames nie paper, T_T, harap aku dapat jawab dengan baek.....

Sunday, 1 January 2012

Lagerstromia indica

ASSALAMUALAIKUM....

Lagerstromia indica atau nama biase nye Bungor pokok berbatang keras yang berbunga. Bunga berwarna unggu dan menghasilkan biji benih. pokok nie antara yang chanteck selepas Tecoma pentaphylla (nie pendapat aku sendiri), pokok Bungor bunga die ade 6 kelopak bunga, memang chanteck la....



aku hari isnin lepas g pasar malam kat serdunk ngan romate n jiran aku, 3 orang, balik dari pasar malam singgah kedai roti, kebetulan depan kedai roti  tue ade pokok Lagerstromia nie, aku pulak kalau nampak pokok yang chanteck sikit memang macam orang jakun, hehehee.....

habis je g bli roti aku pon tangkap gambar pokok ngan bunge nye sekali, bunge yang dalam gambar nie mude lagi, sebab tue warne unggu die cair, tapi die akan beransur - ansur jadi unggu gelap (deep purple) bile die makin tuwe, bunge die tak bau wangi, biase je,  tapi biase nye ditanam di tepi - tepi jalan atau tempat parking lot tok teduhan, kalau korang jenis mate perati keliling, korang mesti perasan nye pokok nie.

(sile abaikan kereta, pokok nie kecik lagi, kalau yang besar lagi chanteck)

ade satu lagi pokok yang aku tengah tunggu die berbunge, nga tungu musm panas kat upm nie, gerenti pokok sume bunge, heavenly bloom!!! time tue aku bole jadi gile, tak sabar, mesti chanteck , alangkan pokok Golden shower ( Cassia fistula ) pon da bole buat aku terpegun, hihihiiiii.....

k la da panjang sangat, nanti borink pulop, kbai...

ALLAMANDA cathartica

ASSALAMUALAIKUM.....

rinie aku kuar g alamanda, 2nd visit sebenarnye, 1st time dulu mse alamanda baru2 bukak, aku pon tak ingat bile, mase aku sekolah dulu, lame da kot, aku kuar dengan romate, jadi skunk da msk taun 2012, HAPPY NEW YEAR sume....

aku ingtkan kan sale sume da takde, rupe nye ade lagi yea kawan2, bayangkan maybelilne hyper sharp liner hage RM23 lepas diskaun RM19, mane aku tak rambang mate, haish.....

seronok kuar ngan romate hari nie, aku teman die g bli brg, biase la nga sibok2 study nak jgak rileks kejab, so jenjalan la jawapanye,  niat aku untuk tak belanje kan duit tinggal harapan je la, memang harapan la kan kalau tengah2 sale nie, hmmm.....

jadi nasihat aku, sile kuatkan semangat untuk tidak membelanjekan duit sewenang - wenangnya, sayang roomate!!!!