Wednesday, 28 December 2011

THE LADIES PHOTOGRAPHER GIVEAWAY

ASSLAMUALAIKUM...

aku tengah semangat nak msk GA dari Ummi, aku suke care die sebab consider orang yang takde FB.....



aku nak tag 2 member blogger aku:
mintak mmaf sikit, tapi nie je kawan yang sye ade buat mase nie, sedih T_T

GIVEAWAY FROM WWW.KAKINAKL.COM

ASSALAMUALAIKUM.....

aku tau aku tak sepatotnye ngadap blog, tapi aku rase terpanggil nak join GA by Kak Ina KL



3 sebab saye suke bace blog Kak Ina KL :
  1. Cool, saye salu follow blog budak - budak yang masih mude belia tapi blog akak yang 1st dikalangan umur mak saye, dan sye bole cakap yang akak sangat cool sebab ade blog (mak saye takde), header sangat comel, sye pon tak abes blaja lagi nak buat header, nanti cuti sem bru godeh blk, skunk kne study, final next week.
  2. Masakan, sebagai perempuan blog akak boleh dijadikan panduan, kalau tengok buku bile ade soalan tak bole nak refer kat penulis, tapi law ikot dalam blog akak bole tanye, n akak pon bole jawab  on the spot, lebih mudah.
  3. Up to date, entry akak yang baru pasal samsung galaxy tabs, biase budak mude yang lebih arif tapi akak pon tak kurang arifnya, bole celen budak- budak sebaye saye, kagum


GIVEAWAY FROM WWW.KAKINAKL.COM di taja oleh

Tuesday, 27 December 2011

GuPPy II

ASSALAMUALAIKUM....

hello peeps....
herm aku nga sibok skunk, final next week, ary rabu, doakan la yang tebaek tok aku, yang penting satu subjek da lepas (sebab kuiz je takde final), da berape hari ni aku sek study pastue siapkan report, dah naik muak aku pon pegi la jengok ikan guppy mak aku....

da besar da diorang, yang jantan da ade warne, ekor da kembang sikit, yang betina pulak da ade warne da kat ekor diorg, chanteck. tapi yang best nye diorang nie, lepas setengah jam aku dok perati yang jantan da pandai da nak kejar yang betina, haish, budak tak sedar diri, korang baru je nak idop da gatal, mak aku kate, "badan pon tak siap lagi", memang betol pon, tapi batch yang paling tua dalam umur sebulan setengah kalau tak salah aku, aku pon tak pasti sangat tahap kematangan diorang, kene study nanti.

cume yang aku nak bagi tau, mak aku beli dulu splo ekor, mati aku tak pasti brape, tapi yang penting pas diorang beranak tak berenti2, skunk nie aku bole cakap da dekat seratus ekor suda, seronok!!!!
banyak, hihiiii.....
jangan jeles, k la aku nak sambung study~

TQ bace....


p/s: aku nak mintak maaf sangat arytue aku ade janji nk letak gambar diorang tapi aku da cube nak tangkap budak2 nie berenang laju sangat la , tak dpt nk tangkap, camera tak berape nak canggih, sory k. :(

Mega Giveaway By Cik Bunny

ASSALAMUALAIKUM....

aku sebenarnye sibok sangat sekarang, tapi aku ade limpas blog cik bunny, n die ade launch give away, nak ujung taun nie ramai org wat GA kan, sonok, hihihiiii....


nie list sponsor untuk GA cik bunny:

ok da siap, korunk law nk join pon bole jugak, klik je kat banner 2 k......

TQ bace.....

Friday, 23 December 2011

frYday

ASSALAMUALAIKUM....

ary kames ngn arie jumaat ritue aku mmg sesangat la bz, tp topik aku rinie adalah jam di kl, kames ritue aku balik umah sebab ade keje sket n jmt ptg kol  3 aku ade amali, amli 2 pulak abes kol 6 ptg, nak dijadikan cte aku mls nk tngu sampai mlm bru nk gerak blk umah so aku pon redah je ladr serdunk blk SA.

kol 6 aku gerak, jam wooooh, hadoi, slame nie law aku g serdunk tak penah nek kete, aku bawak moto, tapi tadi bawak kete, hadoi, krem kaki, haish aku bru sekali redah jam blom orang yang keje pejabat yang hari2 kene redah jam, huish bole putus urat, bayangkanla, ptotnye plg lewat pon sejam je bole sampai umah, tapi tadi 1jam setengah taw, da sampai SA jam kat roundabout kayangan pulop, hadoi, nak melepas kan situ pon da makan splo minit,

kat exit batu tiga tak payah cakap la, lagi gile jam die, kuar tol da jam, sampai la simpang msk g i-city, sebab tue la aku tak suke bawak kete dok kl nie taw x, buang mase, tol bayar mahal, dekat 5engget ++, blom aku cte org yg bwk kete cm gile lagi, nxt time tanak bwk kete dah, buang mase aku je, kbye.....

TQ bce

Tuesday, 20 December 2011

H2O

ASSALAMUALAIKUM......

semalam ade pengumuman kate nye paip air kat blok cendi pecah, jadinye 1 kpz(nme singkatan kolej aku) akan ade gangguan air. malam semalam aku ade tadah air, tapi cuma 1 baldi je la, hehehheee.....
pagi tadi masih ade air, jadi mandi mcm biase, aku balik dari kelas dalam kol 11 air da mule kecik. masuk petang dalam kol 6, memang da takde air langsung, kebetulan hujan pulak, hujan pulak yang xbape lebat dan lame, so aku pon ape lagi bedal la mandi hujan ( da kate xde air kan, alasan, hehehheee.....)

so abes mandi hujan g makan, sebab tadi hujan so aku amek la sup ngan nasi putih, nak panaskan badan, sekarang nie kenyang sangat2, so skunk nga pikir esok nak mandi kat mane, ade jiran aku ajak g mandi kat masjid, aku pon tak tau la guane, kite nengok la sok ape yang jadi, nasib la kelas aku sok kol 9 pagi, yakde la tegopoh2 sangat..

petang besok aku ade kuiz, jadi sekarang aku nak study, so bye~

--------TQ bace--------

Monday, 19 December 2011

~final week~

ASSALAMUALAIKUM...

minggu nie da minggu terakhir kelas, pagi tadi ade kelas math, aku sebagai pelajar yang sangat rajin berkre2 nak ponteng kelas, kelas pukul 8pagi, pas solat subuh 6.45 aku tido balik, kol 7.15 aku da tersedar, golek2 atas katil teringat kan kelas, yela minggu nie da last jadi cam sayang nak ponteng, 7.40 aku bangun dari katil g la mandi, 8.10 aku da siap, naik bas 8.30 sampai kelas.

jadi pengajaran nye di sinie, tak payah la ponteng kelas yea, tak de la nak kate aku baek sangat ke ape, cume lagi bagus kalau datang, lagi banyak maklumat tambahan yang kite dapat, kelas math aku pulak, bukan modern math tp add math, memang tercekik jgak, tapi takpe la, yang penting kite usaha.....

ow yea, jgn la dtg kelas lmbt cm aku, n jgn kate aku yang ajak korunk dtg kelas lmbt ea, sekeh kang....

Poecilia reticulata

ikan guppy tau nama saintifik nye Poecilia reticulata aku pasti korg penah tengaok ikan comel nie, kecik je, cam ikan bilis, tapi warna warni, terutama ikan jantan, tp secara lumrah pon dalam dunia haiwan yang jantan biasenye jantan lebih chanteck dari betina, so ikan guppy yang korang beli ekor kembang2 tue sebenarnye jantan, yang betina ekor diorang kontot je, ok da abes intro aku nak terus pada entry aku kali nie pasal ikan guppy...

Dalam sebulan lepas mak aku ade beli ikan guppy, 5jantan 5betina, tp ade yang mati so tinggal la 4betina, 3jantan (kalau tak salah la, aku tak kire pulak, tapi memang ade yang mati), nk dijadikan cerita lepas 2 minggu beli ade 1 betina beranak, mak aku yang perasan, rupe baby guppy cam berudu taw tak, pale bengkak, ekor setoet je, sebijik cam berudu, sebab aku ade kat serdunk so aku tak dapat la nak tengok, mak aku yang cerita, aku balik lepas 2 minggu.

sekarang umor diorg da sebulan, perubahan nye, sekarang nie diorang da ade warne dekat ekor, dan da bole bezakan jantan betine, sangat comel !!!!!    jadi pendapat aku ikan guppy sangat senang nak bela, cuma korang kalau nak bela kene la sediakan tempat yang selesa, besar, bersih, baru la diorang semangat sikit nak membiak bole pulak, tapi serius, yang penting sangat comel, da la kechik, ekor kembang berenang terkedek2, hihihiiiii.....
sory tapi aku tak tangkap gambar, next2 entry aku wat entry bergambar just tok guppy je k.....

Tuesday, 25 October 2011

~ CUTI!!! ~

ASSALAMUALAIKUM....

ok sebenarnye cuti start dari sabtu ritue, hihihiiiii...
bru sempat nk update, aku lak bru tukar kolej bla bla bla, asal aku ckp aku tukar kolej je sume mesti tnye, "laaaa??? npe tukar kolej??"  

hadoi, da terang lagi besuluh bilik 2 kecik gle, lagi mau tnye ke, da la kolej bru aku 2 byrn die lagi murah, cume kne aktif skit je la, tp ape ade hal, chill la, law aku dok serumpun pon aku aktif jgak, so aku rse xde masalah...

sepanjang cuti seminggu nie aku da susun da aktiviti aku, korg mesti ingt nk nk g sopinng, jenjalan bagai kan....
SALAH!!!! aku sangat baek ok, hhohohoooooo...
sebenarnye, asg,report melambak kot, hmmmm...
so cuti seminggu nie aku penuhkan dengan settlekan sume nye, so senang abes cuti xpyh usik g, sume da settle, gpon pas cuti nie aku da mkin bz, so bek wat awl2 kang gile pulak sbb stress, hihihiiii~

aku rse aku da dpat tujuan n objktif tok blog aku, t ade mase aku cte.

-TQ-

Friday, 16 September 2011

erm

~ASSALAMUALAIKUM~

rentetan dr entry yg sebelum nye, lme gile aku x update blog, ingt x aku pnah ckp yg laptop aku rosak, jd skrg mmg sah rosak betol2, so abah aku bli kan lappy baru wane biru uollz, TANKIU ABAH!!!!!

so skunk da msk upm, idop pon tungang langgang lagi, tgk la another few weeks i should get use to my new life, hope so, hahhahaaa......

selepas setaun aku rehat, semangat nk msk kelas, xcited, xtau la mak nk cte cane uollz, hihihiiii....
t ade mse aku update lagi yea, skunk nk godeh2 lappy baru, huahuahuaaaa......

Sunday, 28 August 2011

short entry

ASSALAMUALAIKUM


lme da rase nye x update blog, bnyak sebab sebenarnye:
- laptop rosak ( baru kuar kedai pon)
- bz (maklum la usahawan berjaya mase2 nk raye nie)


eksaited sebab rinie nk balik kampung, hiihihiiiii....
lamo dah raso yo eden x blik kampung, adek2 pon dah balik umh sume, jadi gerak pon saing laaaaar.....
aku pon x rase nk membebel pnjg lebar, cukup sampai snie, t pas blk dr kampung aku update blog n tarok gmb bebanyak k...

time kasih bace

Sunday, 21 August 2011

~SAHUR~

ASSALAMUALAIKUM.......

sume orang sibok cerita buka pose kat mane, jd hari nie aku nk kongsi aku sahur kat mane, bende nie da 3hari lepas punye cte tp xksa la nk cte gak, kebetulan haritu makana tok sahur tak ade, jadi mak ngan abah ambil keputusan tok bersahur di luar, kol 4.30 pagi kitorang da gerak da g sahur kat kedai mamak seksyen 2, aku tak ingat la name kedai sebab mamai, heeeee......

da name pon kedai mamak kan jadi menu wajib kalau masuk kedai mamak adalah roti canai, aku nie pulak memang jenis perot bocor makan banyak, jadi order la 1x roti kosong, 1x roti telur, adek aku lagi gagah, roti telur duwe yea, untuk sahur, korg mampu???

mak plak amak nasi cmpur dan abah nasi goreng kampung, 2 pon abah makan tak habis jadi yang jadi tukang perabis aku la sape lagi, jadi rumusan nye di sini, aku makan 1x roti kosong, 1x roti telur, 1/3 pinggan nasi goreng kampung, 1x gelas milo panas, lagi sekali aku tegaskan, nie bukan berbuke nye cik2 tuan2, nie sahur, gile kenyang wa ckp lu, mengah sampai blik pas solat subuh pon nk sambung tido blk pon cam xde mood.

kuage aku plak bkn jenis yg suke kuar memalam buke ngeteh tak tentu pasal  nie, jd ktrg agak tekejut gak la sbb bole tahan ramai gak yg bersahur kat luar, majoriti nye dak iutm la, ye la kan dkt ngn kampus dorg, rasenye da ckp la aku bebel, jam pon nk dekat kol 2 pagi, aku pon nk tido, jadi aku ucapkan selamat berpuase dan jangan la tgl sahur mcamana korg x bole tgl berbuke, keh keh....



p/s: sory xde gmbo, kamera xbawh, g pon msing2 muke selebet je, n law ade salah2 eja 2 halal je la, wa 
      da ngntok mamai da nie.....

Tuesday, 16 August 2011

laptop

sedih sbb laptop rosak, jab blackout, jab idop blik, laptop da berumo, sabar je la melayan kerenah bnde alah nie, nk bli bru aku pulak bnyk nk pkai dwt, haish, stress, nyampah~

Saturday, 13 August 2011

lovely dendrobium

ok hari nie start cm moody skit (biase la pompuan), pagi2 wt keje rumah and so, lallalalaaaa.....
so sam petang hari pon nmpk  mendung, dengan segeranye g angkat baju di ampaian, dan mate terus tertancap (betl ke ejaan camnie, bedal je la) pada orkid yg da lame aku tunggu die berbunge, Dendrobium crumenatum atau name biase nye orkid merpati, cilok dr umh atok, pastue ikat kat pokok durian kat umah lame, nie da pindah campak je kat pokok Rhapis excelsa (aku xingt la nme comment die ape), elok pulak die tumbuh so biar je la, hihihiiiii.....


ini la die orkid merpati
(wangi ooo wa ckp lu)


aku suke pokok nie sbb die snang jage, ko crik je pokok hos die, agak2 yg sihat 2, ikat leklok, kemas2, pastue biar je (care yg krg berhemat, ade ke claim tanam padahal siram pon x), tgah2 sbok tgkp gmb da siap publish jat fb g, den adek aku tegur, ade bnd la kat bju, so aku pon tgk la ingt kan habuk ke ape, rupe nye ULAT !!!!!!
my biggest fear, melompat 1 meter mak uolz, sakit jantung kejap, cpt2 soh adek buang, yg best nye adek boleh ckp ginie,

(H: adek , A: aku )

H : ingtkan cendol tp, tp cm pelik sbb cendol 2 hujung die wane lain (ulat 2 kebetulan wane ijau n ade  
      sesungut bagai)
A : ade cendol pulak, tau la pose, xkan la ulat pon bole jd cendol
H : tue la pelik jugak, sebab cmner pulak cendol bole melekat
A : bile mase pulak akak makan, kan puase.....

untk makluman adek bru darjah 6, waktu kejadian kol 3 ptg, so moral of the story, jgn aek pikir nk makan je, sampai ulat pon bole jd cendol

Thursday, 4 August 2011

RAMADAN or RAMADHAN??

ASSALAMUALAIKUM.....

it's Ramadan, the most bless n full of barakah month, well im not be talking about fasting or anything related to it.
Ed just want to share about  diz on9 bisnes kinda thing, since dat its a tred now to shop on9 so i thing why did'nt i give it a try, so ed bli la hijab dekat satu on9 store nie, part time basis, so kinda lambt la servis die, yg 2 ed x ksa sgt la, coz i used to wait for people, hihihii....

ok serius2, xde la yg ed nk marah nye 2, da la servis lambat, pastue jawab acuh x acuh, ape bende nie bai, lu nk niage lu kne la pndai amek aty pelanggan (btol x?? sila angguk). da la ed bru 1st time nk try on9 shopping nie (nmpak sangat ketinggalan zaman, sila abaikan).

n then confirmkan order pon serius lambat kot, i have to wait about a day, lame kowt, i noe it's part time basis but try to make it fast enough la, b comited to ur job, to ur bisnes, adoi....

then after i made my payment, there's no replied msg throug email or anything saying dat they have received my payment, ed tertanye2 la yg dorg da check blom msg ed, da dpt blom duit, nth terbankin kat acc org lain ke ape ke ka, human make mistake bhaaaa....

ok here's the time board, i make my order on wednesday, they confirm the thursday, i make my pay on friday, n i receive my good on tuesday, ed just nk tegur je la pa da on9 store owner out there if u ever happen to read my entry (bajet cm ramai pulak nk bce, acececeee...)

  • be warm to your customer
  • try to maintain a good n fast service
  • send a confirmation msg dat u have received their payment

x rugi pon luangkan mase lebih tok pelanggan sebab kalau service u bagouz, tiptop, customer x lari, infact they'll loyal to u pal, so fikir2kan la, "BUDI BAHASA BUDAYA KITA", (terskema la pulak, lalalaaaaaa.....)

thx for reading!