Saturday, 26 January 2013

majlis nikah

ASSALAMUALAIKUM....

semalam kawan saye nikah, terharu sangat, nie 1st time sebenarnye dpt undangan g majlis nikah kawan sendiri, heeee....

majlis nikah mule lepas asar, jdi saye bertolak dr rumah dalam pukul 3.30, sebab majlis nye dekat puchong, n ade nak jemput kawan sekali g same2 so datang la awal sikit, so dalam kol 4.30 kitorang sampai kat rmh pengantin, xcited sangat sebab da 2 taun x jumpe, last jumpe mase raye 2011, padahal xde la jaoh mane pon, nmpk sangat pemalas.

so masuk, salam ngn semua, masuk bilik pengantin, jumpe la dgn pengantin yg sekarang da selamat bertukar status kepada puan, elok je lepas akad nikah hujan, lebat sangat, maklum la sekarang nie memang musim hujan tek tentu. so terpakse la tunggu hujan reda, dalam kol 8 baru la dapat balik, sebelom tue memang makan la kan, macam2 ada, da la saye memang kuat makan, bak kate huda " alang2 nak makan, makan betol2".

so yg selebih nye tgk ganba je la eh, malas la nk tulis banyak2


cik kak dua orang nie my besties mase sekolah dlu






mase nie maseh cik pengantin lagi, kitorang dlu 4 sekawan, campur lagi dua yg kat atas tadi :)


baju saye, batwing top, hadiah dari mama, tengkiusomuch!

Tuesday, 12 June 2012

Final

lame da x berblog kan, hmmm....
Semalam ade 2 paper, duwe2 huh! best....
Azam baru pasnie nak aktif berblog la, sbb da bole update pkai hp, so senang sikit, klau nak harap on laptop nak taip2 sume macam leceh, hehheee....
 اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ aku akan rajin update blog pasnie, harapan sume nye akan dipermudahkan semesta nie, cuti sem nie aku aku akan jadi sangat sebok, heee...

Thursday, 8 March 2012

MegaGiveAway by Penmerah.com


ASSALAMUALAIKUM.......
akhirnya!!!!!
kuar pon entry dr Pen Merah  pasal mega giveaway yang digembar gemburkan oleh Nisa Kay, aku punyer la tungu, ikotkan ary2 aku bukan blok Pen Merah check dah kuar blom, untuk GA kali nie ade beberapa sponsor yang aku rase korang sepatotnye kenal nama2 nie.....




 ok skunk nak tag 3 orang kawan....


okbai, tq~

Saturday, 3 March 2012

2nd week

been a while since the last entry,

hari nie hari sabtu, da 2nd week masuk kelas secara jujur nye niat masuk semester baru nak rajinkan diri nak study rajin2, tapi impian cume tinggal harapan sebab langsung tak bukak buku, waktu malam dihabiskan dengan meronggeng je (sigh)

masuk kelas seronok sangat, sebab jumpe costmate, lecturer yang so far seronok, hohohoooo.....

sem 2 da ade transport sendiri, jadi senang sikit la nak begerak kemane2, sebab tue panjang je kaki nak ke mne2, belom pape rabu lepas da kuar g tgk cte adnan sempit, sonok cte 2, klakar cume watak shaheizy (betol ke aku eja nie) dengan liana ( heroin die, betol la kot name die), they address each other as papa and mama, which in my personal opinion is not appropriate to the kids, to much........



my roomate juz got married last month, tahniah!!!!
tapi sekarang die da tak stay kolej sangat, senang cite kebanyakan mse aku sorg2 la dlm bilik, bosan tau x, haish, tinggal la aku ngn abang n adek (kucing blok yang cumil)

teringin nak beli sugar glider la, bole x???
hmmmm......

Tuesday, 10 January 2012

terime kasih Kak Ina Kl

ASSALAMUALAIKUM......

aku sebenarnye tak abes final lagi nie, malam nie ade paper, tapi aku buat entry nie khas nak ucapkan TERIMA KASIH pada Kak Ina KL, sebab aku terpilih jadi top 5 dalam GA Kak Ina ritue, tak sangke menang, aku doakan Kak Ina sekeluarga bahagia dan sehat selalu...

owh yea, terima kasih jugak sebab Kak Ina sangat pantas bagi hadiah, sebab hadiah nye berupa wang tunai, aku anta detail sume kol 7 malam, n 2jam kemudian Kak Ina msg bagitau die da transfer kat akaun aku, peeerrgh, PANTAS.....



( GA Kak Ina yang aku joint)


bukti yang blog aku terpilih, terkejut doeee....

Monday, 2 January 2012

arthropoda

ASSALAMUALAIKUM....

rinie aku study pasal serangga, jadi aku nak cite skit pasal serangge, serangge atau dalam phylum  Arthropoda, kelas Insecta, secara umum nye ade beberapa ciri yang perlu ade baru bole dikatogerikan sebagai serangga, bukan suka hati je ok....

ciri - ciri serangge:

  • badan bersegmen, ade 3 ( kepala, thorax dengan abdomen)
  • bersayap (salu nye samada 1 atau 2 pasang sayap, terletap pada bahagian thorax)
  • 3 pasang kaki (yang nie wajib, terkurang atau terlebih tidak dikira sebagai serangga, labah2 bukan ye sebab die ade 4 pasang kaki)
  • ade antena
macam yang aku sebut tadi serangge ade 3 segmen ( kepala, thorax dengan abdomen), mule - mule kite cite pasal...

  1. kepala, ade antena, mata dengan mulut, ade banyak jenis mulut serangga bergantung pada cara die makan , cth: menghisap (nyamok), mengigit (kumbang), macam vakum, aku tatau nak cakap cane (lalat, mulut die kan cam vakum, heeee.....)
  2. thorax, ade 3 bahagian, semua kaki dan sayap terletak disinie, prothorax ( 1 pasang kaki), mesothorax (1 pasang kaki dan 1 pasang sayap), metathorax (1 pasang kaki dan 1 pasang sayap)
  3. abdomen, terletak sistem pernafasan dan organ pembiakan serta perkumuhan 

harap dengan penerangan aku serba sedikit  korang paham maksud serangga secara umumnye, sebenarnye dengan kongsi dengan korang aku pon makin paham jugak, ary kames nie paper, T_T, harap aku dapat jawab dengan baek.....

Sunday, 1 January 2012

Lagerstromia indica

ASSALAMUALAIKUM....

Lagerstromia indica atau nama biase nye Bungor pokok berbatang keras yang berbunga. Bunga berwarna unggu dan menghasilkan biji benih. pokok nie antara yang chanteck selepas Tecoma pentaphylla (nie pendapat aku sendiri), pokok Bungor bunga die ade 6 kelopak bunga, memang chanteck la....



aku hari isnin lepas g pasar malam kat serdunk ngan romate n jiran aku, 3 orang, balik dari pasar malam singgah kedai roti, kebetulan depan kedai roti  tue ade pokok Lagerstromia nie, aku pulak kalau nampak pokok yang chanteck sikit memang macam orang jakun, hehehee.....

habis je g bli roti aku pon tangkap gambar pokok ngan bunge nye sekali, bunge yang dalam gambar nie mude lagi, sebab tue warne unggu die cair, tapi die akan beransur - ansur jadi unggu gelap (deep purple) bile die makin tuwe, bunge die tak bau wangi, biase je,  tapi biase nye ditanam di tepi - tepi jalan atau tempat parking lot tok teduhan, kalau korang jenis mate perati keliling, korang mesti perasan nye pokok nie.

(sile abaikan kereta, pokok nie kecik lagi, kalau yang besar lagi chanteck)

ade satu lagi pokok yang aku tengah tunggu die berbunge, nga tungu musm panas kat upm nie, gerenti pokok sume bunge, heavenly bloom!!! time tue aku bole jadi gile, tak sabar, mesti chanteck , alangkan pokok Golden shower ( Cassia fistula ) pon da bole buat aku terpegun, hihihiiiii.....

k la da panjang sangat, nanti borink pulop, kbai...